A rozsdamentes acélból készült vízprés.

A rozsdamentes acélból készült vízprések a legegyszerűbb prések, melyekkel a leggyorsabban és legnagyobb hatékonysággal tömöríthetjük a különféle gyümölcsöket. Ez a fajta tömörítés lehetővé teszi, hogy különösebb fizikai erőkifejtés révén nagy kompresszió jöjjön létre a préselési folyamat közben.

A vízprés működési elve igen egyszerű:

A préselés során a víz nyomás energiáját használjuk fel.
Mielőtt a préseléshez hozzákezdünk elzárjuk a szelepet. Majd feltöltjük a gumi membrán és a külső lemez közötti teret gyümölccsel. Ügyelni kell arra, hogy minél jobban, minél egyenletesebben elterüljön benne a gyümölcs. Utána ráhelyezzük a fedelet és rögzítjük. A tartály megfelelő részét (a vízbevezető csőre) csatlakoztatjuk a vízhálózatra. Ahhoz, hogy minél hatékonyabb tömörítést érjünk el, szükséges, hogy a víz nyomása legalább 2,5 bar legyen.
A víznyomás hatására a membrán prések nagy nyomással tömörítik a gyümölcsöt. Később, mikor már nem jön lé a folyamat során, egy golyóscsap segítségével lecsökkentjük a víz nyomását 0,0 bar-ra. Végül eltávolítjuk a fedelet és kiürítjük a kipréselt gyümölcsöt.

1- keret
2- szerelvény
3- nyomás membrán
4- kosár prések - peremlemezt
5- fedél
6- menetes orsó
7- légtelenítő szelep
8 biztonsági mérési terminál
9- megakasztott mechanizmus
  Biztonsági mérési egység
1- összekötő kamra
2- nyomásmérő 0-5 bar
3 Golyós csap vízellátás
4- leeresztő golyós csap
5 a biztonsági szelep  3 bar.
 

Vízprés (technikai adatok)

Tipus

VS 100

VS 160

VS 250

Kapacitás (liter):

100

160

250

Hossz (mm):

790

950

980

Szélesség (mm):

730

850

880

Magasság (mm):

1210

1255

1465

Víz hőmérséklet:

Víz hőm. 8 és 20° C között

Víz hőm. 8 és 20° C között

Víz hőm. 8 és 20° C között

Megengedett max. nyomás (bar):

3,0

3,0

3,0

Összsúly (kg):

55

94

135