A rozsdamentes acélból készült vízprések a legegyszerűbb prések, melyekkel a leggyorsabban és legnagyobb hatékonysággal tömöríthetjük a különféle gyümölcsöket. Ez a fajta tömörítés lehetővé teszi, hogy különösebb fizikai erőkifejtés révén nagy kompresszió jöjjön létre a préselési folyamat közben.
A vízprés működési elve igen egyszerű:
A préselés során a víz nyomás energiáját használjuk fel.
Mielőtt a préseléshez hozzákezdünk elzárjuk a szelepet. Majd feltöltjük a gumi membrán és a külső lemez közötti teret gyümölccsel. Ügyelni kell arra, hogy minél jobban, minél egyenletesebben elterüljön benne a gyümölcs. Utána ráhelyezzük a fedelet és rögzítjük. A tartály megfelelő részét (a vízbevezető csőre) csatlakoztatjuk a vízhálózatra. Ahhoz, hogy minél hatékonyabb tömörítést érjünk el, szükséges, hogy a víz nyomása legalább 2,5 bar legyen.
A víznyomás hatására a membrán prések nagy nyomással tömörítik a gyümölcsöt. Később, mikor már nem jön lé a folyamat során, egy golyóscsap segítségével lecsökkentjük a víz nyomását 0,0 bar-ra. Végül eltávolítjuk a fedelet és kiürítjük a kipréselt gyümölcsöt.
1- keret 2- szerelvény 3- nyomás membrán 4- kosár prések - peremlemezt 5- fedél 6- menetes orsó 7- légtelenítő szelep 8 biztonsági mérési terminál 9- megakasztott mechanizmus |
Biztonsági mérési egység 1- összekötő kamra 2- nyomásmérő 0-5 bar 3 Golyós csap vízellátás 4- leeresztő golyós csap 5 a biztonsági szelep 3 bar. |
Vízprés (technikai adatok)
Tipus |
VS 100 |
VS 160 |
VS 250 |
Kapacitás (liter): |
100 |
160 |
250 |
Hossz (mm): |
790 |
950 |
980 |
Szélesség (mm): |
730 |
850 |
880 |
Magasság (mm): |
1210 |
1255 |
1465 |
Víz hőmérséklet: |
Víz hőm. 8 és 20° C között |
Víz hőm. 8 és 20° C között |
Víz hőm. 8 és 20° C között |
Megengedett max. nyomás (bar): |
3,0 |
3,0 |
3,0 |
Összsúly (kg): |
55 |
94 |
135 |